• Diumenge 1 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Joan Carles I vol pactar amb el seu fill una data per tornar a trepitjar la Zarzuela” (El Periódico)
“Seré garant d’una ampliació exemplar de l’aeroport del Prat” (Raquel Sánchez) (La Vanguardia)
“La recuperació s’aferma en la majoria dels sectors” (El País)
“El 3-O era el moment” (Josep Rull) (El Punt Avui)
“Confio que els bancs reconsiderin la seva posició respecte a l’aval” (Jaume Giró) (Ara)

Encetem el mes d’agost en el que fa molts anys marcava el retorn a l’activitat una vegada finalitzat el període de vacances col·lectives ciutadanes que, d’altra banda, coincidia amb la festivitat de Sant Fèlix, patró de la ciutat i per tant amb la Festa Major que, de fet, era l’excusa perfecte per allargar el sojorn un parell de dies més. Eren temps gairebé oblidats d’aquell Sabadell-fàbrica que girava tot ell entorn la indústria tèxtil. Amb el pas dels anys i arrel de la crisi del tèxtil que s’emportà per endavant gran part d’aquesta indústria, les vacances col·lectives deixaren de tenir sentit i l’agost passà a ser el mes de vacances per excel·lència dels sabadellencs. D’aquí que la Festa Major deixés de celebrar-se coincidint com pertocava amb la festivitat del sant patró i s’acordés traslladar-la al primer cap de setmana del mes de setembre.


  • Dilluns 2 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“El què ens fa mal és que el 40% no faci la quarentena” (El Periódico)
“Executiu i Generalitat reobren avui la via de la negociació bilateral” (La Vanguardia)
“La immunitat de ramat passa per vacunar als menors de 12 anys” (El País)
“Tres anys després” (El Punt Avui)
“Govern i Estat reprenen la bilateralitat” (Ara)

La setmana política arrenca amb la reunió, després de tres anys de no haver estat convocada, de la comissió bilateral Govern d’Espanya-Govern de Catalunya prevista a l’Estatut de Catalunya. Asseure´s a parlar ja és una bona notícia pel reconeixement implícit que comporta que ens trobem davant un problema polític que cal abordar d’una vegada. Si a més del diàleg de la reunió se’n desprenen alguns resultats per mínims que sigui, un bon senyal…

  • Dimarts 3 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Primers passos” (El Periódico)
“Executiu i Generalitat tanquen l’acord per a l’ampliació del Prat” (La Vanguardia)
“Sánchez ofereix més milions i més traspassos sense convèncer al Govern català” (El País)
“Acord per ampliar l’aeroport del Prat” (El Punt Avui)
“Llum verda a l’ampliació del Prat” (Ara)
“Tornem a viatjar” (Diari de Sabadell)

Sortim a primera hora del matí camí de Bagà on ens trobarem amb els bons amics Jordi Ferrer i Carme Pérez. Després d’un petit refrigeri ens enfilarem fins a Gisclareny des d’on es disposa d’una impressionant vista sobre el Pedraforca, la Serra d’Encija i Cap de Llitzet. Mentre contemplo aquest ampli paisatge, no puc deixar de recordar l’any que amb la colla del clan de l’agrupament escolta Sant Bernat de Menthon vàrem fer, per setmana santa, la travessa des de Berga fins a Martinet envoltada de força incidents. Devíem tenir 17 o 18 anys i era el Jaume Pujol (malauradament traspassat fa ja uns anys) qui posava seny i ens feia de guia durant la caminada. Bells records, de bells moments viscuts amb vells amics…

  • Dimecres 4 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“La vacuna s’obre avui als joves de 12 a 15 anys” (El Periódico)
“El Govern defensa el pacte del Prat perquè és clau per l’economia” (La Vanguardia)
“Espanya bat al juliol el seu rècord d’ocupacions tot i la pandèmia” (El País)
“Debat encès per l’ampliació del Prat” (El Punt Avui)
“Crida a vacunar els adolescents de 12 a 15 anys” (Ara)

El debat a l’entorn de l’ampliació de l’aeroport del Prat domina el panorama políticoeconomicosocialambiental d’aquests primers dies del mes d’agost. El debat no és gens fútil ja que en el seu rerefons hi nia el model de desenvolupament econòmic, social i mediambiental sobre el qual volem fonamentar el nostre futur com a país (el d’aquí), tan bon punt hem comprovat arran la pandèmia allò que a bastament sabíem de que fiar-ho tot en el turisme i en la indústria del totxo, a més de ser una aposta improductiva és altament perniciosa des de tots els punts de vista. D’aquí que el diàleg i la negociació que justament es reclama a Madrid ha de tenir el seu reflex a Catalunya en una taula de treball en la que cap dels agents polítics i socials n’ha de quedar exclòs…

  • Dijous 5 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“L’accés als estadis de futbol serà només del 40%” (El Periódico)
“La lliga pacta que un fons aporti 2.700 milions als clubs” (La Vanguardia)
“L’OMS demana al món una moratòria de la tercera dosis” (El País)
“Vacunes a l’abast” (El Punt Avui)
“Salut urgeix les embarassades a vacunar-se” (Ara)
“La Casa Taulé reviu” (Diari de Sabadell)

El dia comença amb una temperatura ben agradable que en cap cas es correspon amb la que en teoria hauria de ser la normal en aquest període de l’any. Potser perquè a hores d’ara ja res no és normal… Ahir a la tarda ens vàrem trobar el Benet Casablancas i jo i mantinguérem una conversa força interessant que ens vàrem prometre remprendríem després de vacances. La sensació que de la conversa me’n va quedar és la d’haver experimentat el plaer de l’intercanvi sincer i obert d’idees i de punts de vista. Malauradament aquesta pràctica no és tampoc normal en els temps de radicalismes exacerbats pels quals transitem.

  • Divendres 6 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Increïble” (El Periódico)
“Messi, trist adeu a una era prodigiosa” (La Vanguardia)
“El Barça anuncia que Messi no segueix” (El País)
“Adeu a Messi” (El Punt Avui)
“El Barça no pot renovar Messi” (Ara)

Els que discuteixen entorn el pes del futbol en les nostres vides i sobretot en l’economia, avui ho tenen clar quan tots els mitjans de comunicació sense excepció obren pàgines i minuts d’informatius amb el no acord assolit entre el Barça i el millor jugador del món, l’argentí Lionel Messi que des dels 12 anys formava part de l’entramat ‘culer’. Encara no se saben amb precisió les causes que han ocasionat aquest desenllaç. Clar que també podria ser que tot fos una maniobra obscura per aconseguir algun tipus de benefici atesos els interessos que planen sobre el futbol. El cas és que en el comunicat que feia públic ahir el club, semblava carregar contra la Lliga espanyola per ser causant del conflicte arran les limitacions imposades als clubs quant a despesa econòmica. Joan Laporta, però, el matisava en una conferència de premsa durant la qual no rebutjà cap pregunta ni deixà de respondre’n cap altra, en la que adduí que la causa principal de la marxa de Lionel Messi calia buscar-la en la nefasta gestió econòmica que del club se n’havia fet en l’etapa presidencial de Josep M. Bartomeu.

  • Dissabte 7 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“El Barça revela pèrdues que forcen la sortida de Messi” (El Periódico)
“La venda d’habitatges supera crisi i torna al nivell de prepandèmia” (La Vanguardia)
“Les residències reclamen la vacuna obligatòria per als seus empleats” (El País)
“No volíem posar en risc el Barça” (Joan Laporta) (El Punt Avui)
“Brussel·les injecta ja 893 milions a l’economia catalana” (Ara)
“Vins entre muntanyes” (Diari de Sabadell)

Està clar que aquest no és ni un mes d’agost com als que estàvem acostumats, ni tampoc un estiu que segueixi les pautes quant a temperatures que normalment s’esperen d’aquesta estació de l’any. Això aquí, ja que a altres punts del globus i no massa lluny de casa nostra, els estralls medioambientals que estan causant les elevades temperatures no tenen parangó. Tot plegat una conseqüència més d’un canvi climàtic que res de bo no augura i que cal com a mínim frenar.

  • Diumenge 8 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Els millors Jocs Olímpics possibles” (El Periódico)
“La pandèmia desborda la demanda de l’FP: falten 24.000 places” (La Vanguardia)
“21 països de la UE imposen ja el passaport Covid pel dia a dia” (El País)
“Un aeroport ‘verd’ impossible” (El Punt Avui)
“La revolució pendent del turisme” (Ara)

Dos fets esportius marquen l’actualitat informativa d’avui: el final dels Jocs Olímpics de Tòquio i la conferència de premsa que Lionel Messi oferirà aquest migdia). Fets que una vegada més ens amaguen la magnitud del drama que diàriament es viu a la Mediterrània amb centenars persones que intenten arribar a un nord llargament somniat però que malauradament no es correspon amb la realitat.


  • Dilluns 9 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Això és el final” (Leo Messi) (El Periódico)
“Jo sí que he fet tot el possible per quedar-me” (Leo Messi) (La Vanguardia)
“Em vaig abaixar el sou un 50%, ningú em va demanar més” (El País)
“He fet tot el pssible per quedar-me” (Leo Messi) (El Punt Avui)
“No me’n volia anar” (Leo Messi) (Ara)

A partir d’avui passarem tres setmanes fora de casa en un intent d’allunyar-nos de la tensió de cada dia que enguany tampoc no entén de vacances. Tot fa pensar en qualsevol cas que quan retornem a la realitat de cada dia ens trobarem davant un panorama nacional, estatal i internacional altament complicat i que requerirà quelcom més que fortes dosis de paciència. I és que en temps de dificultats, els egoismes s’imposen i les radicalitats no contribueixen gens ni mica a la serenor que és la virtut que més convé en dies de trifulgues. De moment ens haurem de conformar amb les llàgrimes d’un Messi que ahir plorava per la seva sortida de Can Barça però que avui mateix segur que celebrarà la seva incorporació a un PSG totpoderós a qui ningú posa aturador. I és que el diner és el diner i com més se’n té més se’n vol i al cap i a la fi els futbolistes d’elit són uns mercenaris que ben poc saben de sentiments i de colors.

Just quan arrenquem el cotxe, per Vilaweb n’assabento del traspàs de la Rosa M. Piñol a qui vaig tenir la sort de conèixer i tractar sobretot durant la meva temporada com a corresponsal a Sabadell i àrea d’influència de l’Avui (1976-1979), etapa de la que en servo un bon record i sortosament algunes amistats. Després vàrem coincidir al Col·legi de Periodistes quan ella era membre de Junta i jo dirigia el Centre Internacional de Premsa de Barcelona (CIPB). Ens acaba de deixar una gran persona disposada sempre a sumar i una millor professional el record de la qual us puc assegurar que mantindré ben viu en la meva memòria. DEP.

  • Dimarts 10 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Últim avís per salvar el planeta” (El Periódico)
“Els experts alerten que la crisi climàtica s’aguditza i és irreversible” (La Vanguardia)
“La humanitat ha ocasionat danys irreperables al planeta” (El País)
“Alerta climàtica” (El Punt Avui)
“L’escalfament global ja té efectes irreversibles” (Ara)

“Les conseqüències del canvi climàtic són irreversibles”. Així de contundent es mostrava ahir el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, al donar a conèixer les conclusions a les quals s’ha arribat per part dels experts encarregats de redactar l’informe més complet fins ara publicat per l’ONU sobre els efectes del canvi climàtic que es veu accelerat pel comportament dels humans. Mentre passejo per la ciutat castellana de León just quan arrenca el dia, constato que l’informe no diu res que no sabéssim abans, amb l’excepció que ho fa amb una veu i força fins ara mai usada per aquest organisme. L’única possibilitat que ens queda és actuar amb fermesa i rapidesa i no posar més pals a les rodes en forma d’interessos espuris sobretot per part sobretot de les multinacionals del sector energètic, però no només, i dels governs que no hi volen veure més enllà d’un pam del nas i sembla que tan els fa allò que pugui passar les properes dècades. Els avisos que ens està enviant el planeta són incessants i ens adverteixen que el temps ha acabat i que no hi ha possibilitat de pròrroga. Malgrat tot que tinguem un bon dia…

  • Dimecres 11 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Interior canviarà l’estrategia policial davant la violència juvenil” (El Periódico)
“Salut ja vacuna sense cita prèvia per donar un nou impuls a la campanya” (La Vanguardia)
“Les autonomies es llencen a buscar gent per vacunar” (El País)
“Mínim ingrés” (El Punt Avui)
“Catalunya comença a vacunar sense cita” (Ara)

Què tindrà el mes d’agost que és un mes en el que ens deixen bons amics i amigues. éS així com avui em llevo colpit per la notícia d’una altra mort propera: la del Salvador Fité. Un amic, un company, un conseller en qui confiar per la seva gran saviesa i bondat. Un amic que difícilment tenia un no quan li demanaves que donés un cop de mà en qualsevol causa que requerís del seu saber bon fer. Empresari i sobretot home de teatre del que no es podrà prescindir quan es tracti d’estudiar el Sabadell cultural de la postguerra i de la lluita contra la dictadura. Referent ciutadà i de país. Descansa en pau, bon amic! Et trobaré a faltar però pots estar ben segur que el mestratge em continuarà essent una guia indispensable.

  • Dijous 12 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“La vacuna catalana inicia els tests amb humans” (El Periódico)
“Espanya autoritza els assajos de la seva primera vacuna contra la covid” (La Vanguardia)
“En 30 anys, un estiu com aquest serà considerat fred” (Rubén del Campo) (El País)
“Vacuna catalana” (El Punt Avui)
“Acampades i rutes prohibides a mig camí pel risc d’incendis” (Ara)

La illa de la Toxa dóna força de si malgrat trobar-se plena de visitants durant aquests dies. Com és habitual començo la meva jornada fent un passeig que avui l’he dedicat a recórrer tot el perímetre de la illa, que tampoc no és tan (uns 3 km.). D’aquesta manera he pogut comprovar que la Toxa ben poc té a veure amb la illa que jo vaig conèixer per primera vegada l’any 1966 quan solament hi havia un balneari i un camp de golf que encara existeix. Avui la illa és un conglomerat d’hotels i d’apartaments del qual s’en lliure la part nordest on s’hi concentren xalets d’alt nivell.

  • Divendres 13 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“El Govern s’obre a una reforma per controlar la tarifa de la llum” (El Periódico)
“En 30 anys, un estiu com aquest es considerarà fred” (Rubén del Campo) (La Vanguardia)
“La Lliga treu endavant la seva nova via de finançament” (El País)
“Mostra efectivitat en totes les variants” (Toni Maneu) (El Punt Avui)
“L’Estat obre la porta a crear una elèctrica pública” (Ara)

La jornada d’avui l’hem dedicat a visitar O Grove (municipi del qual la Toxa depèn) així com la península que acull el municipi curull de cales i platges interessants plenes a vessar atès l’elevat nombre de visitants que hi acudeixen. Sorprèn en qualsevol cas la manca de mesures de seguretat per raó de la Covid-19.

  • Dissabte 14 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Trenta centrals hidroelèctriques tornaran a l’Estat en una dècada” (El Periódico)
“Per deixar la pandèmia cal vacunar al 100%, i encara ens en falten molts” (Josep M. Argimon) (La Vanguardia)
“Espanya inicia la repatriació de 700 menors a Marroc” (El País)
“Calorada extrema” (El Punt Avui)
“El preu de carburant es dispara coincidint amb les vacances” (Ara)

Darrer dia d’estada a la Toxa i també de banys diaris en les piscines d’aigüa calenta i salada de l’hotel-balneari en el quals ens hem hostatjat aquests dies en el que, per cert, hem comptat amb un excel·lent servei i atenció.

  • Diumenge 15 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“La tornada de l’amor d’estiu” (El Periódico)
“Xoc entre els socis del Govern central per la repatriació de menors” (La Vanguardia)
“El desastre talibà a le sportes de Kabul” (El País)
“Impuls al reciclatge” (El Punt Avui)
“Nou drama a Haití per un terratrèmol mortífer” (Ara)

Un dels majors plaers d’aquests dies de sojorn, és el de poder assistir al plàcid despertar del dia des d’una tribuna única a tocar del mar… Un privilegi que he pogut assaborir també avui des de la illa de la Toxa, poques hores abans de sortir cap a Allariz on continuaran les nostres vacances. Malauradament les notícies que d’arreu ens arribem són altament preocupants i donen justa dimensió del drama humà que vivim conseqüència dels interessos que sobre nosaltres planen i que fan que els que més tenen cada dia tinguin més i els que menys cada dia menys.


  • Dilluns 16 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“L’Afganistan ja és talibà” (El Periódico)
“Els talibans entren a Kabul i imposen el seu emirat islàmic” (La Vanguardia)
“Afganistan, a mercè dels talibans” (El País)
“Irreductibles” (El Punt Avui)
“L’Afganistan torna a ser talibà 20 anys després” (Ara)

Canvi radical d’escenari de vacances però no pas de la realitat que el dia a dia ens imposa. A partir d’avui i fins a finals de mes ens traslladarem a la ciutat d’Allariz que serà el nostre centre d’operacions. Allariz és una de les ciutats més interessants des del punt de vista patrimonial de Galícia i de ben segur de la província d’Ourense.

  • Dimarts 17 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Caos a l’Afganistan” (El Periódico)
“Milers d’afganesos proven de fugir desesperadament dels talibans” (La Vanguardia)
“L’ascens dels talibpa desencadena el caos i la desesperació per fugir” (El País)
“Caos a l’aeroport de Kabul per fugir dels talibans” (El Punt Avui)
“Caos per sortir de Kabul” (Ara)
“L’onada de calor s’allunya” (Diari de Sabadell)

La crisi d’Afganistan posa damunt la taula una vegada més la fragilitat del món en el qual vivim alhora que interpel·la a la “comunitat internacional” incapaç de fer-hi front. El més preocupant de la situació, a banda del drama sobretot humà que aquesta crisi comporta, és l’ús pervers que a tots nivells i bandes se’n fa en la que per damunt dels drets humans més peremptoris s’imposen els interessos estratègics i geoestratègics dels països que són utilitzats a conveniència de part. A casa nostra, sense haver d’anar més lluny, la crisi afganistanesa està servint de pretext per obrir un nou front de desencontre entre partits i governs amb petició de responsabilitats al Govern central incloses i promeses d’acolliment a refugiats d’algunes Comunitats autònomes que vista l’experiència de situacions precedents molt possiblement quedaran malauradament en això, en promeses i bones paraules. Fa temps que vàrem fer nostre l’eslògan “Welcome refugees” que en la majoria de casos ha servit per emmarcar declaracions ampul·loses però buides de contingut i fotografies que solament serveixen per alimentar la vanitat dels seus protagonistes. És bo recordar-ho precisament avui que es compleixen quatre anys de l’atemptat terrorista de les Rambles sense que part de les promeses que llavors es varen fer des dels Governs de Catalunya i d’Espanya quant a l’atenció de les víctimes que va fer, continuen a l’aigüera…

  • Dimecres 18 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“El preu de la vivenda aviva el temor d’una altra bombolla” (El Periódico)
“Els talibans prometen moderació però esgrimeixen la llei islàmica” (La Vanguardia)
“Els talibans prometen respecte a la dona ‘segons la llei islàmica’” (El País)
“Contra el botellot més toc de queda” (El Punt Avui)
“L’èxode continua mentre els talibans parlen de pau i xaria” (Ara)

Em sorprèn, o potser no, com l’anomenada comunitat internacional es va adaptant a la ‘nova’ situació a l’Afganistan que, contràriament, hauria de moure a moltes reflexions que ara com ara no es donen.

  • Dijous 19 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Joves precaris però emancipats” (El Periódico)
“Els talibans reprimeixen amb violència les primeres protestes” (La Vanguardia) (*)
“Els talibans reprimeixen amb violència les primeres protestes” (El País) (*)
“Onada a la baixa” (El Punt Avui)
“Europa vol contenir els refugiats a la zona” (Ara)
“Pendents de Gràcia” (Diari de Sabadell)

A Galicia el despertar del dia, a banda de produir-se pràcticament una hora més tard que a Sabadell, és acompanyat per les lleganyes d’unes boires que amb el pas de les hores donaran pas a un sol radiant. A diferència d’altres ocasions en les que hi hem estat, aquesta vegada encara no ens ha plogut ni un sol dia…

  • Divendres 20 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“El Govern busca vies legals per allargar el toc de queda a BCN” (El Periódico)
“El TSJC revoca el toc de queda perquè no justifica les retallades de drets” (La Vanguardia)
“Una onada de protestes en vàries ciutats desafia als talibans” (El País)
“Cap el toc de queda” (El Punt Avui)
“El TSJC tomba el toc de queda” (Ara)

El drama que s’està vivint a l’Afganistan que posa de manifest notables mostres d’incompetència en la gestió de conflictes i fins i tot –i si m’apureu– a voltes d’hipocresia i de cinisme per part de la comunitat internacional occidental, no pot ni ha de tapar el que s’està vivint a Haití arran els darrers terratrèmols que compliquen encara més la situació d’un país precari en tots els ordres i sentits. I això sense oblidar-nos de les persones que diàriament moren a la Mediterrània quan intenten arribar al nord somniat que consideren ric i lliure…

  • Dissabte 21 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Els talibans posen en escac a occident” (El Periódico)
“El turisme tem una frenada brusca de la recuperció” (La Vanguardia)
“Cal creuar com sigui” (El País)
“La fiscalia acusa a tretze CDR de terroristes” (El Punt Avui)
“L’estratègia talibana sembla pensada per militars professionals” (Ara)
“Festa continguda” (Diari de Sabadell)

Els ‘botellots’ no són patrimoni només d’alguns sinó que més aviat són manifestacions incíviques que s’han vingut escampant arreu encapçalades per alguns sectors de joves que es creuen amb butlla per fer allò que els doni la gana en el moment que considerin més idoni. És obvi que als joves els assisteix el dret a l’esbarjo, un dret que no obstant i això troba els seus límits en el respecte que devem als bens públics i sobretot en els drets de la ciutadania al descans nocturn. Allariz, la bonica i interessant ciutat gallega que ens acull aquests dies, tampoc no escapa a aquest fenomen dels ‘botellots’ i ha estat així com després d’una nit sorollosa amb crits, cants i disbauxa, la ciutat ha despertat bruta conseqüència dels excessos etílics d’uns quants.

  • Diumenge 22 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Carpetada a una era” (El Periódico)
“Von der Leyen posa a Espanya com a exemple de ‘l’anima europea’” (La Vanguardia)
“Kabul, la vida a la ciutat que ha canviat de pell en una setmana” (El País)
“10 milions de vacunes” (El Punt Avui)
“Fugint de l’infern” (Ara)

Les ciutats amb riu tenen un aire diferent i un atractiu especial. Això és el què passa amb Allariz i amb el riu Arnoia (fluent del Miño) per la riba del qual avui ha transcorregut la meva habitual passejada matinera… I això l’endemà que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Layen, posés com a exemple de ‘l’ànima europea’ a Espanya sense potser tenir en compte que a Grècia, el Govern reforçarà la frontera amb Turquia per evitar l’entrada d’afganesos que fugen del terror dels talibans… És aquesta una altra ‘ànima europea’? Dues ànimes, al cap i a la fi, que posen negre sobre blanc, també amb aquest cas, la mancança de polítiques europees compartides i assumides per tots els Estats membres de la Unió.


  • Dilluns 23 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Espanya va activar sortir de l’Afganistan el juny” (El Periódico)
“Espanya serà centre d’acollida dels afganesos evacuats pels EUA” (La Vanguardia)
“Sánchez es rearma amb la política exterior davant un dur curs polític” (El País)
“Ball de xifres pel Prat” (El Punt Avui)
“Barcelona tem qu creixin els contagis pels botellons” (Ara)

Qui més qui menys acara aquesta setmana els darrers dies de sojorn. Nosaltres també. D’aquí que ens disposem a gaudir dels dies que encara ens queden de vacances de la millor manera possible tot intentant, això sí, abstreure’ns dels desencontres polítics que prendran exponencial dimensió a mesura que el setembre s’apropa i amb ell la data de l’11 de setembre que dissortadament continuarem commemorant enmig de la desunió general i dels retrets dels uns i dels altres… Avui el dia s’ha aixecat novament rúfol a Galícia. Malgrat tot, que tinguem una bona setmana…

  • Dimarts 24 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Nou revés al toc de queda” (El Periódico)
“Ultimàtum dels talibans per a la sortida de les tropes estrangeres” (La Vanguardia)
“Els talibans rebutgen donar més temps per la retirada de Kabul” (El País)
“El TSJC també tomba el nou toc de queda” (El Punt Avui)
“Els talibans llancen un ultimàtum per a l’evacuació de Kabul” (Ara)
“FGC es recupera del sotrac de la Covid” (Diari de Sabadell)

Aquests dies s’ha posat de manifest la nefasta estratègia del PP d’anar contra tot i d’acusar al Govern estatal de tots els mals i calamitats possibles. No és que el Govern de l’Estat ho faci tot bé. Més aviat és el PP i la resta d’oposició qui ho fa tot malament. En tenim la prova en què han quedat els retrets quant a la suposada mala gestió espanyola en el conflicte a l’Afganistan. En 24 hores, des de fora d’Espanya, amb paraules i fets, es desmentia s’evidenciava la falsedat i la fragilitat de l’actitud de Pablo Casado a partir de la visita i de les paraules dels presidents de la Comissió Europea, Ursula Von Leyen, i del Consell Europeu, Charles Michel, que posaven en valor l’activitat i el bon fer desplegat pel Govern espanyol arran les tasques d’evacuació de persones que havien servit d’intèrprets de les forces militars de la UE desplegades a l’Afganistan. Per si amb això no n’hi hagués prou, el president dels EUA, Joe Biden, es pronunciava en el mateix sentit després d’una conversa telefònica mantinguda amb Pedro Sánchez. I com que no n’hi ha dos sense tres, el rei del Marroc, Mohamed VI, unes hores abans pronunciava un discurs conciliador amb Espanya amb la intenció de tancar la crisi diplomàtica oberta el mes de maig. Per aquest camí de la crítica fàcil i disparar per norma contra tot el què fa el Govern, malament ho té Pablo Casado si vol aspirar a la presidència espanyola, a banda que la legislatura se li farà molt llarga. Però ja sabem que mentir és una de les virtuts del líder del PP i no rectificar un dels seus defectes principals.

  • Dimecres 25 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“El mar de la desidia” (El Periódico)
“Els talibans prohibeixen als afganesos a accedir a l’aeroport” (La Vanguardia)
“Biden es resisteix a perllongar l’evacuació de l’Afganistan” (El País)
“Cau el toc de queda” (El Punt Avui)
“Biden manté el calendari pactat amb els talibans” (Ara)

Avui, en l’espera d’anar a fer una passejada per “las pasarelas” del riu Mao, he recorregut l’Arnoia aigües avall; un reconegut que ofereix al caminant racons sorprenents… Mentre ho feia he caigut en la temptació d’escoltar les primeres notícies del dia i sincerament us he de dir que millor no ho hagués fet.

  • Dijous 26 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Competència destapa pujades ocultes de la llum amb la tarifa horària” (El Periódico)
“Més de 80 mil evacuats pels EUA i els seus aliats” (La Vanguardia)
“La missió era protegir als EUA no a l’Afganistan” (Jens Stoltednberg) (El País)
“Impuls al català” (El Punt Avui)
“Algunes elèctriques han cobrat de més en el rebut de la llum” (Ara)
“Bars i restaurants pendents de la Festa Major” (Diari de Sabadell)

Recta final d’unes vacances que enguany hauran estat altra volta excepcionals i no pas –que també— per mor de la pandèmia, sinó que pels molts conflictes internacionals que estem vivint amb la situació afganesa en el seu centre principal que deixa damunt la taula del món occidental un munt de preguntes que no obtenen ni obtindran resposta precisa atesos els plantejaments geoestratègics que sobre la zona conflueixen i que fan que les mirades siguin diverses i distants.

  • Divendres 27 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“Massacre terrorista en l’evacuació de Kabul” (El Periódico)
“Un doble atemptat torpedina l’evacuació de a l’aeroport de Kabul” (La Vanguardia)
“Matança en l’evacuació de Kabul” (El País)
“Escòcia rebutja el procés d’extradicció de Ponsatí” (El Punt Avui)
“Masacre a les portes de l’aeroport de Kabul” (Ara)

Cap de setmana previ a la pretesa tornada a una normalitat que fa temps que ja no és ni serà. Abans de preparar-nos per emprendre el retorn des de les terres gallegues que ens han acollit aquestes darreres setmanes, fullejo diaris que ja no són de paper i malauradament comprovo que els què ens espera a la tornada no és gens engrescador sinó molt al contrari, altament preocupant. I no faig referència en aquest cas al panorama nacional i estatal atès que el tauler internacional cada dia se’ns presenta més complicat i els conflictes amenacen a estendre’s més que no pas a apaivagar-se. Afganistan, Líban, Magreb, Orient Mitjà… en són només algunes puntes de llança. I mentre, des de l’occident que es pensava totpoderós, assistim impertèrrits al devenir dels fets sense que més enllà de bones paraules i millors intencions sabem massa què fer, presoners com som d’una doble moralitat preocupant i aclaparant.

  • Dissabte 28 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“La Generalitat reclama la gestió de les autopistes en dos anys” (El Periódico)
“L’operació rescat arriba a la fi i deixa enrere milers d’afganesos” (La Vanguardia)
“Espanya completa l’evacuació després de rescatar a 2.200 persones” (El País)
“Fugida dramàtica” (El Punt Avui)
“Punt final de l’evacuació” (Ara)
“On van els joves?” (Diari de Sabadell)

No podíem marxar de Galícia sense fer una escapada a les illes Cies. I això és el què ens disposem a fer avui… De moment cap allà estem navegant a tota màquina…

  • Diumenge 29 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“El Govern encara els pressupostos i el diàleg després de 100 dies de transició” (El Periódico)
“Els EUA ens perceben com un soci fiable, predictible i solidari” (José Manuel Albares) (La Vanguardia)
“Kabul, crònica d’una sortida: tot és boig i imprevisible” (Massouda Kohistani) (El País)
“Amb un Estat propi tindríem més eines contra la crisi” (Violant Cervera) (El Punt Avui)
“Com hem guanyat quaranta anys de vida en un segle” (Ara)

És l’hora del retorn a casa. Enrere queden tres setmanes viscudes intensament… Primer A Toxa i després Allariz han estat els nostres centres d’operacions que ens han permés conèixer encara una mica més la terra gallega… Fins aviat!


 

  • Dilluns 30 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“El Govern frenarà el buidatge de pantans per part de les elèctriques” (El Periódico)
“El caos augmenta a Kabul després d’un altre atac dels EUA contra l’Estat islàmic” (La Vanguardia)
“Mai vàrem pensar que tantes vides dependrien de nosaltres” (Javier Escorihuela) (El País)
“El turisme de ‘Km. 0’ salva l’agost” (El Punt Avui)
“Torna la guerra de les terrasses a Barcelona” (Ara)

De retorn a casa, després d’uns dies de sojorn, enyorant encara paisatges irrepetbles, em disposo a acarar el dia a dia que a la vista de tal com estan les coses he de reconèixer que seran de complicada gestió. Però l’esperança mai no es perd. Tampoc en temps de contrarietat com els actuals. En qualsevol cas, com que és de ben nascuts ser agraït, permeteu-me que d’una manera excepcional agraeixi a Hyundai López Orús (i especialment al Pau) la seva assistència i atenció que han estat decisives a l’hora de fer més planeres les nostres vacances. Gràcies!

  • Dimarts 31 d’agost de 2021

Els titulars de la jornada:
“EUA abandona l’Afganistan” (El Periódico)
“Els EUA tanquen 20 anys de guerra amb la sortida de l’últim avió de Kabul” (La Vanguardia)
“Els preus es desboquen per la llum i llastren la recuperació” (El País)
“Aules obertes” (El Punt Avui)
“Els EUA marxen de l’Afganistan 20 anys després” (Ara)
“Sabadell des dels barris” (Diari de Sabadell)

Darrer dia d’agost. Hora és de posar clau i forrellat al període de vacances, a despit que hi pugui haver alguns sabadellencs que s’ho hauran muntat per allargar-les aprofitant que aquest proper cap de setmana és Festa Major. Hora és de comprovar, com-no-podia-ser-d’una-altra-manera, que, en efecte, el període pretesament vocacional no haurà servit per resoldre cap de les qüestions que deixàrem aparcades abans dels dies de sojorn. I no solament això sinó que malauradament ens adonarem que són bastants els cassos en els que la dimensió dels conflictes ha augmentat perillosament. És un tòpic parlar de les tardors calentes després de les vacances i enguany no en serà precisament l’excepció. La magnitud dels problemes que afecten al conjunt de la humanitat, amb el canvi climàtic i els seus efectes al capdavant, obliga als governs a prendre decisions urgents que ara com ara ni es veuen ni s’esperen malgrat trobar-nos a les portes d’una nova cimera mundial del clima que s’ha de celebrar a la ciutat escocesa de Glasgow el proper novembre. En clau de política estatal i nacional, els reptes principals són el fer front a les situacions econonomicosocialsanitàries que es derivaran –que es deriven ja– de la crisi pandèmica, així el d’avançar políticament en les relacions entre els governs de Catalunya i d’Espanya amb l’objectiu d’obrir una nova etapa efectiva en les governances del país, el d’aquí i el d’allà.

 

(*) El País i La Vanguardia coincidien amb un mateix titular, encara que l’un en castellà i l’altra en català.


Podeu veure també: