Dimarts que ve, un dels establiments més emblemàtics de la Creu Alta abaixarà la seva persiana talment com ho ha vingut fent cada dia des de fa ​35 anys,​ amb la diferència que  l’endemà ja no la tornarà a aixecar. Em refereixo a la Llibreria El Cantó que va iniciar la seva activitat comercial l’any 1982, després d’haver reconvertit ​l’anterior comerç familiar dels Miró​ de vitualles sucursal de la ‘Cooperativa La Sabadellenca’​,​ en llibreria i ​quiosc. Òbviament no ​e​s tracta del primer comerç de barri que obligat per les exigències del mercat immobiliari es veu obligat a ​tanca​r portes a la Creu Alta.​ Abans ho ​havien fet d’altres comerços encara que no sempre per aquestes mateixa raó​. Els creualtencs que comptem amb una edat certa recordem perfectament temps no massa llunyans en els que el comerç de barri ​era força viu. Per posar un exemple: el ​creualtenc ​carrer Major havia albergat un petit univers d’establiments dels que pràcticament ja no en queda cap rastre. ​S’adduirà que tot plegat és llei de vida, i és ​ben cert. Però tot i acceptant aquesta premissa, això no evita que els creualtencs no ens puguem lamentar del fet que​ avui sigui El Cantó a qui li arriba el torn d’haver de tancar. Els temps evolucionen i amb ells les ciutats i els seus barris canvien i es transformem. La Creu Alta mateix ​ben poc té a veure amb el barri de fa unes dècades quan els creualtencs “baixaven a Sabadell”​ quan anaven al centre​.

La desaparició de la Llibreria El Cantó, però, es farà sentir ​una mica més que no pas en d’altres casos ​pel paper que l’establiment ha jugat al servei ​del barri i ​de la cultura. Un establiment que al néixer va ​saber recollir l’herència de dos altres comerços creualtencs desapar​eguts entre finals de la dècada dels anys 70 i començament​s​ de la dels 80 del segle passat: d’una banda, la recordada Llibreria Cervantes –ubicada en el primer tram de l’actual Avinguda 11 de setembre– on s’hi podia trobar de tot i que ​al seu torn ​va ser també punt de referència cultural​​; de l’altra, el quiosc que regentava l’enyorada Carmeta al capdamunt de la llavors reduïda plaça de la Creu Alta on es ​despatxaven diaris i revistes ​i ‘xutxeries’ pròpies de l’època​ que no eren tantes com ara són​. I per què ​escric que El Cantó va ​saber ​recollir l’herència d’aquests dos establiments citats? Doncs simplement pel caràcter que la família Miró-Carné va conferir a l’establiment al conjugar l’esperit del quiosc de la Carmeta obert al carrer,​ amb el que animava als recordats Angelina Playà i Isidre Artigas al ​capdavant de la Llibreria Cervantes, on hi trobaves tota mena de material de papereria i escolar i publicacions de tot tipus i gènere.

Ho escrivia més amunt: El Cantó no és el primer cas d’un establiment de barri que tanca  portes a la Creu Alta. Sense haver d’anar més lluny, fa solament uns mesos ho feia la ferreteria Creu Alta i a partir d’aquí podríem establir una llarga llista de comerços i instal·lacions que foren importants pel barri i que ja són història. Llista de la que d’entre molts altres en formarien part el Gargots de la Maria Ramoneda, les pastisseries La Estrella i Corominas, les sastreries Català i Ayllón, la tintoreria Castelló de la Maria Bagés, el bar Creu Alta dels Sanahuja (popularment conegut com Cal Pocaroba), l’establiment de vitualles i fruiteria dels Muro, el comerç de gra dels Busoms, la bodega La Mata, la rellotgeria Cruixent, els cinemes Cervantes, Fernando (després Euterpe 77) i Colón…​ En aquesta hora dels adéus a El Cantó, de ben nascuts ha de ser agrair a la família Miró-Carné la feina feta i la dedicació prestada al barri i a la cultura sota l’ègida del recordat Pere que ens va deixar just fa unes poques setmanes.

Gràcies amics i fins sempre!

Publicat a Diari de Sabadell, el 26 d’octubre de 2017