En els temps que vivim no és pas habitual que els mitjans de comunicació ens apropin a les bones notícies. Potser per allò de què sempre és més espectacular i atractiu –mediàticament parlant— destacar desastres, o potser perquè les bones notícies no sovintegen. Per això, en temps de sequera, val la pena de ressaltar les escasses notícies que ens venen a treure de les preocupacions de cada dia. El cert és que un recent estudi, fet per la Universitat Autònoma de Madrid i editat per una entitat d’estalvi, assegura que la mitjana del nivell de renda dels habitants de les comarques pirinenques és, ara com ara, el més elevat de Catalunya. I és que mentre que la mitjana de la renda dels catalans en el seu conjunt –que, al seu torn, se situa en la tercera posició d’entre les comunitats autònomes espanyoles, després de les de les Illes Balears i Navarra– es troba entre els 1’4 i els 1’6 milions de pessetes per habitant i any, la dels ciutadans de les comarques pirinenques oscil·la entre els 1’6 i els 2’2 milions de pessetes de mitjana per habitant i any. Per a reblar el clau, de l’estudi es desprèn que són precisament el conjunt d’habitants de les comarques de les terres lleidetanes i gironines, els que disposen d’un nivell més elevat de renda, la qual supera, en més de dues-centes mil pessetes per persona i any, les que es donen en les comarques barcelonines i tarragonines.

L’estudi, doncs, confirma el bon ritme de desenvolupament econòmic de les comarques pirinenques gràcies, especialment, a l’augment i a la millora del serveis turístics, els quals són també –segons l’estudi– els que han tingut un major creixement en el conjunt de Catalunya. Ho deixa ben clar el fet que Catalunya sigui ara com ara, la comunitat espanyola que es queda amb la part més grossa del pastís econòmic que genera el negoci turístic a Espanya i que superi el volum generat per altres zones turístiques de primera magnitud, com és el cas de les illes Canàries i de les Balears que ocupen, respectivament, el segon i tercer lloc en el rànquing..

Tot plegat, doncs, és una molt bona notícia per les comarques pirinenques i per als seus habitants. I això, no és gens menyspreable en un començament d’any que no es caracteritza pas perquè les notícies que ens arriben d’arreu –i en cassos des de no massa lluny de casa nostra– ens facin sentir joiosos de pertànyer al gènere humà que, en ocasions, sembla entestat en voler demostrar que és el menys humà de tots els gèneres…

Publicat a El Periòdic d’Andorra, el 14 de gener de 1998