• Divendres 1 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Les víctimes volen una investigació independent dels abusos” (El Periódico)
“El govern espanyol proposa a la UE un límit dràstic del preu del gas” (La Vanguardia)
“Espanya demana limitar el preu del gas per a rebaixar la llum a la meitat” (El País)
“Nou líder al PP de sempre” (El Punt Avui)
“La proposta espanyola reduiria en dos terços el preu de la llum ” (Ara)

Arrenca el mes d’abril i contra pronòstic ho fa amb un dia assolellat encara que fred si ens atenem a les alçades de l’any en les quals ens trobem. Però tanmateix així, amb alts i baixos és la primavera i és que com diuen els castellans “hasta el 40 de mayo no te quites el sayo” o “fins el setanta d’abril no et llevis el fil” com diem aquí.

  • Dissabte 2 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Feijoó demana lleialtat al PP en l’adéu a Casado” (El Periódico)
“Sanitat estudia retirar la mascareta en interiors abans de Setmana Santa” (La Vanguardia)
“El PP enterra l’era Casado per lliurar-se a Feijóo” (El País)
“En via morta” (El Punt Avui)
“P2 serà gratis a les lla4rs d’infants públiques i més barat a les privades” (Ara)
“Discoteques, al Sud-oest” (Diari de Sabadell)

Aquest matí, després de la meva passejada matinera, llegia un article publicat a El Periódico, signat per Oriol Amat, rector de la UPF, en el qual l’autor analitzava les causes per les que hi ha empreses que acaben tancant portes. L’article acabava resumint-ho així: “si volem que tanquin menys empreses és necessari prioritzar temes com la innovació, les persones, la bona governança, les finances prudents, la gestió de riscos, preus de l’energia més baixos i la reducció de la teranyina burocràtica que ens ofega”. En llegir-lo he pensat que no li faltava gens de raó i tanmateix he pensat en moltes empreses que es lamenten sovint dels excessos burocràtics que els cal superar per a tirar endavant i que. a voltes, arriben a ser fins i tot contradictoris. I en especial he pensat amb una empresa innovadora i sostenible (Karibou) que treballa en packaging 100 % d’origen vegetal, liderada per Xavi Pinosa i el seu pare, que vaig tenir ocasió de visitar ahir mateix. Una empresa jove, en plena expansió, amb molt de futur per endavant, que aposta per la recerca i que dia rere dia incorpora avenços tecnològics de darrera generació que requereixen respostes ràpides per part de l’administració per tal de continuar progressant.

  • Diumenge 3 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Que segueixi l’espectacle” (175 anys del liceu) (El Periódico)
“Feijóo imprimeix un gir al PP i aposta per l’Espanya diversa” (La Vanguardia)
“Feijó promet moderació i pactes en la nova era del PP” (El País)
“Sense estratègia” (El Punt Avui)
“Khàrkiv, la ciutat fantasma” (Ara)

Arran la publicació d’un meu article al Diari de Sabadell dijous sota l’enunciat Ripoll en positiu (http://joanbrunetmauri.cat/el-ripoll-en-positiu/), he rebut força missatges que tenen en comú que els que consideren oportuna la meva reflexió, estan perfectament signats i identificats. Per contra, els que no, els seus autors/res amaguen la seva identitat darrera un pseudònim. Un d’aquests missatges –recollit casualment pel Diari de Sabadell d’ahir– diu textualment: “[El Ripoll en positiu] Sería genial algun artículo crítico y objetivo sobre este tema. Basta ya de justificar las idas de olla del ayuntamiento. El Río (sic) sigue necesitando mantenimiento, limpieza y proyectos de preservación de la zona. Empresas privades para clientes elitistas? No gracias. EvaRana”. I aquí ho deixo… En qualsevol cas, no ha der ser sobrer recordar que les opinions, per argumentades que puguin estar, seran sempre subjectives i per tan obertes al debat… vagin, o no, a favor dels nostres posicionaments en relació a un tema en concret, i que amagar-se darrera pseudònims no ajuda precisament a un debat contrastat….

  • Dilluns 4 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Crims al descobert” (El Periódico)
“Ucraïna acusa Rússia de genocidi per la matança de civils” (La Vanguardia)
“Espanya i Països Baixos s’associen per relaxar les regles fiscals” (El País)
“La guerra amb ulls d’infant” (El Punt Avui)
“Occident acusa Rússia de ‘crims de guerra’ en la retirada de Kíiv” (Ara)

Em llevo, miro el termòmetre i constato que la temperatura al carrer és sens dubte la més baixa assolida al llarg de tots els dies d’aquest 2022 transcorreguts fins ara. M’abrigo i com cada dia surto al carrer disposat a fer la meva passejada matinera. Ho faig acompanyat de les notícies primeres que m’arriben a través de la ràdio i també en aquest cas constato que després de 40 dies correm el risc de ‘normalitzar’ el forassenyat conflicte que es viu a Ucraïna, de la mateixa manera que hem ‘normalitzat’ altres conflictes bèl·lics que es viuen en d’altres racons del planeta i que per endavant s’emporten víctimes innocents. I tot això em genera un gran desassossec que no sé com combatre…

  • Dimarts 5 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Per caminar pel carrer havies d’anar saltant els cadàvers” (Veïns de Butxa) (El Periódico)
“La matança de Butxa allunya la pau a Ucraïna” (La Vanguardia)
“’Sóc un civil, no dispareu!’. I es van sentir cinc trets” (Veí de Butxa) (El País)
“Doble consulta” (El Punt Avui)
“L’ONU dona tres anys per començar a reduir les emissions” (Ara)
“Primavera sense sol” (Diari de Sabadell)

Difícil d’entendre, si no és a partir d’acceptar que en política, algunes de les decisions que es prenen per les diverses instàncies de govern que ens regeixen, no fan més que generar problemes que podríem haver estalviat. El cas és que el Govern de Catalunya ha posat en marxa finalment una consulta parcial i a la carta (només per a les comarques pirinenques i algunes de les prepirinenques amb dues preguntes diferents segons la comarca sigui pirinenca –Val d’Aran, Cerdanya, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alt Urgell– o prepirinenca –Berguedà, Ripollès i Solsonès–), per tal de copsar si els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 als quals es pretén presentar candidatura són benvinguts. Una consulta que serà vinculant –això sí, segons sigui la pregunta que es formula i la comarca que respon— i que es posa en marxa quan s’ha assolit un acord tècnic entre el COE i Catalunya del que ara com ara se n’ha despenjat el Govern d’Aragó. Per acabar d’embolicar la troca, en la consulta, d’acord amb la normativa vigent aprovada pel Parlament de Catalunya, solament s’admetrà el vot presencial! No havíem quedat que el vot telemàtic havia de ser considerat vàlid en qualsevol consulta o elecció que es convoqués? “Receptes tinc que per a mi no vull”, deia amb encert la meva sàvia àvia.

  • Dimecres 6 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Els edulcorants relleven el sucre” (El Periódico)
“Zelenski recorda a Espanya l’horror de Gernika per reclamar més sancions” (La Vanguardia)
“Zelenski porta al Congrés la memòria de Gernika” (El País)
“Judici a les euroordres” (El Punt Avui)
“El van abatre tot i que portava el braçalet blanc” (Ara)

La barbàrie de la guerra continua mostrant els seus efectes devastadors. Les contradiccions que es donen en la societat occidental a l’hora de fer front al conflicte no poden deixar indiferent a ningú. I així, mentre es decreten mesures per l’ofegament econòmic de Rússia, continuem comprant gas amb el qual Putin pot mantenir la guerra. Una prova més dels molts interessos i vessants que cal tenir en compte a l’hora d’analitzar qualsevol conflicte. I tot això mentre Zelenski està guanyant la batalla mediàtica al comparèixer davant els foros –parlaments-  als quals és convidat. Ahir, davant el Congrés de Diputats, recordava el bombardeig de Gernika que comparava amb la destrucció de Butxa. Ambdues imatges quedaran fixades per sempre més com a mostra de destrucció sense sentit. Moments abans, en aquesta ocasió davant l’ONU, Zelenski apel·lava a l’actuació immediata contra Putin i afegia que si no es decidia cap acció en concret, millor era que l’organisme internacional deixés d’existir. En ambdues intervencions telemàtiques –Congrés de diputats i ONU–  grans aplaudiments… i poca cosa més que paraules.

  • Dijous 7 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“La UE assumeix que perdrà el gas rus” (El Periódico)
“Zelenski insta als ucraïnesos de l’est a fugir per salvar les seves vides” (La Vanguardia)
“Sánchez proposa a Feijóo un pacte d’Estat amb 11 punts” (El País)
“Sense mascareta” (El Punt Avui)
“Sense mascareta a l’interior després de Setmana Santa” (Ara)
“22.100 al dia” (Diari de Sabadell)

Ho escrivia fa uns dies i avui ho torno a fer després de llegir els principals titulars de la premsa escrita: Estem entrant en un procés de ‘normalitzacio’ de la guerra. D’una guerra que –diuen–  n’hi haurà per dies i en la que les notícies falses es succeeixen sense solució de continuïtat.

  • Divendres 8 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Sánchez i Feijóo trenquen el gel sense acostar postures” (El Periódico)
“Sánchez i Feijóo no arriben a pactes però recuperen la relació institucional” (La Vanguardia)
“Sánchez i Feijóo obren una fase desgel però sense acords” (El País)
“Majoria en perill” (El Punt Avui)
“L’ONU suspèn Rússia del Consell de Drets Humans” (Ara)

A les portes de la Setmana Santa, Sánchez i Feijóo varen reunir-se ahir. Es tractava d’evidenciar que s’obria una nova etapa en la política espanyola. Acords? De moment bones intencions i un canvi d’estil. Caldrà esperar. En un altre ordre de coses, té raó l’Ada Colau quan defensa les mesures que l’Ajuntament de Barcelona està adoptant tendents a restringir el trànsit privat pels carrers de la ciutat. Que els governs d’Espanya i de Catalunya vagin massa retardats en l’adopció de mesures i d’habilitació d’infraestructures a partir de les quals millorar i potenciar el transport públic, en cap cas pot ser excusa per prendre les decisions que es considerin més pertinents per frenar els efectes del canvi climàtic.

  • Dissabte 9 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Matança de civils en una estació ferroviària” (El Periódico)
“Matança de civils que fugien dels combats a l’est d’Ucraïna” (La Vanguardia)
“Matança de civils en l’estació” (El País)
“El turisme recupera la Setmana Santa” (El Punt Avui)
“Matança a l’estació” (Ara)
“Residència, el 2025” (Diari de Sabadell)

La guerra continua i els crims és succeeixen sense solució de continuïtat. Tota una aberració. Algú (Putin) haurà de pagar tard o d’hora per aquests crims de lesa humanitat. El què està passant a Ucraïna no té nom i cal parar com sigui aquesta guerra que, com totes, no té cap mena de sentit ni tampoc justifica una sola víctima.

Els sabadellencs tenim una gran sort: la de comptar amb una formació simfònica com l’Orquestra Simfònica del Vallès. Ho vàrem poder comprovar altra volta anit quan, a La Faràndula, ens oferí la interpretació del majestuós Rèquiem de Verdi (considerat per a molts com una òpera més del seu extens catàleg) comptant amb la col·laboració dels cors dels Amics de l’Òpera i Ciutat de Tarragona, la Coral Mixta d’Igualada i els solistes Maribel Ortega (soprano), Laura Vila (Mezzosoprano), Albert Casals (tenor) i Gerard Farreras (baix), tots sota la direcció de Xavier Puig.

  • Diumenge 10 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“La Barcelona del futur se la juga a l’eixample” (El Periódico)
“Putin relleva la cúpula militar a Ucraïna davant el fracàs dels seus plans” (La Vanguardia)
“Les petjades de l’horror: Butxa, Borodianca, Kramatorks” (El País)
“Pirineus favorits” (El Punt Avui)
“França perd la por a la ultradreta” (Ara)

Els que em coneixen saben de la reivindicació que sempre n’he fet de la Formació Professional. D’aquí que m’alegrés d’allò més la notícia que després de la corresponent licitació, es delegués en la UPC la gestió del Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell construït el 2015 però que mai no havia entrat en servei. La connexió Universitat – Formació Professional és sens dubte el camí idoni per connectar en les millors condicions indústria i universitat a partir d’establir itineraris complets que permeti a l’alumne avançar des de la formació més bàsica (la FP) fins la més avançada (la universitat).


  • Dilluns 11 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Feijóo impulsa el PP i posa a l’abast la majoria absoluta amb Vox” (El Periódico)
“Macron i Le Pen es disputaran la presidència a França” (La Vanguardia)
“Macron resisteix i s’enfrontarà a Le Pen per la presidència francesa” (El País)
“Macron o Le Pen” (El Punt Avui)
“Macron i Le Pen s’enfrontaran en la segona volta” (Ara)

Dilluns de passió en el que hem conegut els resultats de la primera volta de les eleccions presidencials franceses celebrades ahir, dels que, d’una banda, se’n desprèn l’avenç preocupant de la dreta extrema i, de l’altra, l’enfonsament dels partits tradicionals francesos (republicà-gaullista i socialista), la qual cosa fa que d’aquí quinze dies l’electorat s’hagi de decidir entre votar a un president de centre-dreta (Macron) o a un de la dreta extrema (Le Pen). Les alarmes han saltar a despit que tot sembla indicar que serà Macron qui continuarà residint durant cinc anys més al Palau de l’Elisi. No passa el mateix a Castella i Lleó on per primera vegada a Espanya, un partit de la dreta extrema no solament presidirà un Parlament autonòmic sinó que entrarà a formar part del Govern d’una regió de la mà del PP enmig de l’astorament general dels populars europeus partidaris d’aïllar els partits de la dreta extrema.

  • Dimarts 12 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“La majoria rebutja que no s’investigui l’emèrit” (El Periódico)
“L’entrada de Vox al govern de Castella i Lleó posa a prova el PP” (La Vanguardia)
“Mañueco s’estrena assumint les lleis radicals de Vox” (El País)
“Desobediència civil” (El Punt Avui)
“El PP obre a Vox les portes de les institucions” (Ara)
“1.090.769 [habitants el 2030]. El Vallès batrà rècords” (Diari de Sabadell)

Mentre els tambors de guerra no deixen de tronar a Ucraïna i tot sembla apuntar a l’estancament i guerra de desgast del que el conflicte, Oxfam Intermon fa públic un informe en el que es diu que un 10% de la població del planeta malviu en aquests moment amb menys d’1,90 dòlars/dia i que 260 milions d’habitants ho fa en situació de pobresa extrema. Calen més paraules?

  • Dimecres 13 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Espanya s’implica en la investigació de crims de guerra” (El Periódico)
“Putin adverteix Occident que no podrà aïllar Rússia” (La Vanguardia)
“Putin avisa que no pararà fins controlar Donbass” (El País)
“La caiguda del rei” (El Punt Avui)
“Putin avisa que no hi haurà treva i que les sancions no l’aïllen” (Ara)

Putin diu que l’objectiu que persegueix és alliberar la regió prorussa del Donbass del “genocidi ucraïnès”; una regió que, vés per on, és probablement la zona més desbastada per l’exèrcit rus. Putin pretén presentar-se ara com la víctima d’una guerra que només ell va començar i solament ell és el responsable del genocidi que les tropes russes estan portant a terme en territori ucraïnès… Occident, però, no sap com aturar al dictador perquè tampoc sap ni té el valor de deixar de comprar el gas amb el qual Putin financia la guerra.

  • Dijous 14 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Les ucis, sota mínims malgrat els contagis” (El Periódico)
“Almeida va trucar en plena negociació, al comissionista de les mascaretes” (La Vanguardia)
“Le Pen promou una aliança de seguretat amb Rússia per després de la guerra” (El País)
“Impuls a la mobilitat” (El Punt Avui)
“El TPI veu indicis de crims de guerra a Ucraïna” (Ara)
“El llegat de la II República a la ciutat” (Diari de Sabadell)

91è. aniversari de la proclamació de la II República espanyola. Escoltava aquest matí les primeres notícies del dia en les que se’ns informava de l’estat de la guerra a Ucraïna vist amb ulls d’un dels periodistes enviats especials, el Cristian Segura. De la seva intervenció en retinc quatre consideracions amb les quals m’identifico plenament. La primera: sorprèn en positiu la resistència d’Ucraïna per deturar/dificultar els avenços de les tropes russes que pensaven que en quatre dies haurien fet la feina que es proposaven de derrocar el Govern i substituir-lo per un d’afí. La segona: la resiliència demostrada per la població ucraïnesa que no ha marxat o no s’ha desplaçat i que a despit dels bombardeigs, de la destrucció i de les víctimes, intenta portar una vida el més “normal” possible. La tercera: la veritat del què està succeint trigarem a saber-la atès que com passa en qualsevol situació de conflicte bèl·lic, la veritat és sempre la primeta víctima. I quarta, la pressió emocional sota la que treballen els periodistes desplaçats als punts calents del conflicte que a voltes dificulta la seva feina.

  • Divendres 15 d’abril de 2022

Avui no hi ha diaris

No sé ni vull imaginar com acabarà tot plegat amb un Putin perillosament amenaçador fins i tot d’usar armes nuclears, després que els ucranians enfonsessin el vaixell insígnia dels russos i que finesos i suecs estiguin considerant la possibilitat d’entrar a formar part dels països OTAN. Estem entrant en una crisi mundial de pronòstic impossible de discernir però que no pinta gens bé.

  • Dissabte 16 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Ple per vacances” (El Periódico)
“Rússia bombardeja Kíiv de nou després de perdre el seu vaixell insígnia” (La Vanguardia)
“Enganys i descontrol en el ‘cas Medina’” (El País)
“Rússia contraataca” (El Punt Avui)
“La mida del par eòlic de Tramuntana dependrà de Madrid” (Ara)
“La Setmana Santa recupera el seu pas” (Diari de Sabadell)

La matinada d’aquest dissabte sant ha estat presidida per la lluna plena que acompanya a la Pasqua l’he aprofitat per baixar al riu i observar com la primavera l’està desvetllant i embellint. La natura, malgrat els disbarats de tota mena que fem els homes, continua impassible fent el seu cicle.

  • Diumenge 17 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Els gestos moderats de Le Pen donen ales a l’extrema dreta” (El Periódico)
“La factura de la llum pot baixar a la meitat” (Nadia Calviño) (La Vanguardia)
“Europa treu el cap a un escenari de racionament energètic” (El País)
“En punt mort” (El Punt Avui)
“Com sumar parlants al català” (Ara)

Diumenge de Pasqua que enguany se’ns ha presentat càlid des del punt de vista metereològic després d’uns dies en els que el fred hagués dominat l’ambient. Però això i així és la primavera en la qual, sense ritme preestablert ni solució de continuïtat, s’alternen els dies que ens evoquen un hivern que ja és història o un estiu que encara trigarà una mica en arribar. No és estrany que sigui d’aquesta manera tal com ho deixa ben clar el refranyer popular quan diu que:

– No donis l’hivern per passat fins que l’abril no s’hagi acabat.

– Abril abrilet va matar sa mare de fred.

– Abril, abrilet: al migdia calor i al vespre fred.


  • Dilluns 18 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Catalunya té sense exhumar el 90% de les fosses de la Guerra Civil” (El Periódico)
“El final de les mascaretes en interiors posa fi al símbol de la pandèmia” (La Vanguardia)
“Mariupol no es rendeix” (El País)
“Respecte sexual i de gènere” (El Punt Avui)
“Només reaprofitem un 10% de la roba que llencem” (Ara)

Aquest matí de dilluns de Pasqua he gaudit del despertar del dia mentre fressava els camins bellíssims dels entorns de Can Argelaguet i plans de Can Canals curulls de colors i de sentors i recordava aquells versos del poema La paraula que salva de Jordi Pàmies que resen així:

“Només quan diem tu
respirem aire fresc.
S’ha velat el mirall del nostre jo superb,
s’ha esbatanat la porta de la torre de vori…

Fan nosa, els guants. I no volem cap màscara,
en el roig carnaval de les disfresses.
A la platja cansada de les hores,
fitem els ulls de l’altre i descobrim
la gran blavor, nua, del mar”.

  • Dimarts 19 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“La factura sanitària de la covid supera els 8.351 milions” (El Periódico)
“L’espionatge al procés es va estendre per cinc països d’Europa” (La Vanguardia)
“Els quatre darrers presidents catalans, espiats amb Pegasus” (El País)
“Espiats” (El Punt Avui)
“Catalangate. Espionatge massiu a l’independentisme” (Ara)
“La nova vida sense mascaretes” (Diari de Sabadell)

Setmana de Pasqua que no promet ser precisament una setmana de glòria per a gairebé ningú. El cas del catalangate esquitxa a un mínim de dos governs espanyols i donarà renovades ales a un independestisme que no transita per les seves millors hores per mor de les moltes divergències que conviuen en el seu sí. En un altre ordre de coses, el nou Govern de Castella i Lleó estrenarà avui mandat i ho farà comptant entre els seus consellers amb tres membres de la dreta extrema. Ho farà, a més, davant l’absència estratègica de Núñez-Feijóo en un intent d’esquivar l’escomesa que sobre ell i els seus plans de futur aquest pacte pot tenir i capgirar les enquestes electorals que ara li són favorables. I per acabar-ho d’adobar, diumenge, a França, segona volta de les eleccions presidencials amb un Macron que no aconsegueix distanciar-se Le Pen i d’un Melenchon que deixa que els seus votants facin allò que millor els plagui malgrat el risc que la presidència de la república francesa pugui anar a parar a mans de la dreta extrema. Tot plegat un sense sentit difícil d’entendre per la majoria dels ciutadans compromesos amb la democràcia i els seus valors.

  • Dimecres 20 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Pegasus sacseja el diàleg” (El Periódico)
“Aragonès congela la relació amb l’Executiu mentre no aclareixi si va espiar” (La Vanguardia)
“Espanya es treu la mascareta” (El País)
“Relacions malmeses” (El Punt Avui)
“El Govern denuncia una ‘operació d’estat’ per l’espionatge” (Ara)

“Les sancions al gas rus no són –i no sé si alguna vegada hi estaran– sobre la taula. Però el cert és que a mesura que s’agreuja la guerra, més convé que ens preguntem què es pot fer per debilitar Rússia per tal que aturi el seu atac”. Són paraules del primer ministre italià, Mario Draghi, a les quals ell mateix donava resposta quan afegia “que els líders de la UE hauríem de reflexionar sobre si preferim la pau o mantenir l’aire condicionat encès”. Unes paraules que no han fet forat ni en els governs de la UE ni tampoc en la ciutadania atès que en elles mateixes nia la hipocresia que es desprèn de dir que s’està treballant per la pau alhora que per tal de no renunciar a cap de les nostres comoditats continuem comprant el gas que permet a Putin finançar la guerra.

  • Dijous 21 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Aragonès apuja la pressió a Sánchez per Pegasus” (El Periódico)
“Les aerolínies alerten del perill de col·lapse als controls del Prat” (La Vanguardia)
“Le Pen ven moderació per escurçar distàncies amb Macron” (El País)
“Avís a Sánchez” (El Punt Avui)
“Pressió a Sánchez perquè aclareixi el paper del CNI” (Ara)
“114 sancions des d’inicis del 2922” (Diari de Sabadell)

Dia plujós que arriba l’endemà de que, a França, tingués lloc el debat electoral entre Macron i Le Pen decisiu de cara a la segona volta de les presidencials del proper diumenge. Un debat que a banda de qualsevol valoració –que en qualsevol cas solament correspon als francesos acudint a les urnes i votant pel candidat que els mereix més confiança–, va ser un exemple quant al respecte que entre els debatents es van tenir en tot moment, sense interrupcions de l’un contra l’altre, desqualificacions ni exabruptes. El fet de fer-ho constar en revela l’excepció en un món polític tan crispat com el que vivim al nostre país. Diu amb raó Don Winslow (escriptor anglo-irlandès) que “estem davant un moment perillós i existencial per a les democràcies occidentals” i no només per la guerra d’Ucraïna, que també, sinó que pel constant creixement de la dreta extrema.

  • Divendres 22 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Un jove amb antecedents va violar la menor d’Igualada” (El Periódico)
“Sánchez promet a Zelenski que doblarà la tramesa d’armes a Kíiv” (La Vanguardia)
“Espanya duplica el suport armamentístic a Ucraïna” (El País)
“Algú ha d’assumir les responsabilitats” (Pere Aragonès) (El Punt Avui)
“El Catalangate tensa les relacions PSOE-ERC” (Ara)

“Son de abril las aguas mil.
Sopla el viento achubascado,
y entre nublado y nublado
hay trozos de cielo añil.”

Són uns pocs versos extrets del poema En abril aguas mil d’Antonio Machado que fan  justícia al temps meteorològic que ens acompanya aquests dies; uns versos que recordava aquest matí mentre transitava per la riba del Ripoll i m’entretenia observant el riu vestit amb les seves millors gales primerenques. I tot quan l’anomenat catalangate continua fent soroll –mediàtic i polític– aquí i allà, en l’espera que des del Govern d’Espanya es passi de les paraules als fets, s’adoptin iniciatives i es preguin mesures per esclarir els fets i si s’escau depurar-ne responsabilitats. Com més s’ajornin pitjor.

  • Dissabte 23 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Un Sant Jordi pels núvols” (El Periódico)
“Rússia vol ocupar tot el sud d’Ucraïna i tancar-li la sortida al mar” (La Vanguardia)
“Europa ajudarà a Ucraïna a verificar crims de guerra” (El País)
“Un món de llibres” (El Punt Avui)
“Com a mínim hi ha d’haver el doble de telèfons espiats” (Elies Campo) (Ara)
“Sant Jordi i la càpsula del temps” (Diari de Sabadell)

Diada de Sant Jordi que arriba l’endemà del recital per a veu i piano al Principal amb intervencions teatrals amb les quals i “Amb veu de dona” es resaltava l’obra de compositores sovint oblidades, com Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Pauline Viardot i Cécile Chaminade, juntament amb fragments de compositors que en les seves obres han retratat dones amb una forta personalitat, com la gitana Carmen, la poetessa grega Sapho, l’emperadriu romana Ottavia o la Isabella. Mireia Pintó (soprano), Sílvia Bel (actriu) i Vladislav Bronevetzky (piano) foren les encarregades de posar música i veu a l’espectacle. Un altre encert de programació de JJMM de Sabadell dins del seu Cicle Música de Cambra.

  • Diumenge 24 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Moliner i Posteguillo, guanyadors de Sant Jordi” (El Periódico)
“Som víctimes d’un espionatge que ministres del PSOE han permès” (Oriol Junqueras) (La Vanguardia)
“Indecisos i insubmisos decideixen el futur de França i d’Europa” (El País)
“Un clàssic de Sant Jordi” (El Punt Avui)
“La il·lusió guanya la pluja” (Ara)

Diumenge que es desperta amb la incògnita de què passarà a França on els electors francesos decideixen no només el futur del seu país sinó que de retruc el d’Europa ateses les posicions que sobre la UE defensen cadascun dels dos candidats a la presidència, el centrista Macron i la líder de la dreta extrema Le Pen. Tanmateix el dia arrenca amb el regust d’un Sant Jordi que malgrat les tempestes meteorològiques pròpies de la primavera, fou esplendorós gràcies a la gernació que durant tot el dia desbordà places i carrers de la ciutat a la cerca d’un llibre i d’una rosa. En el pla més personal, per sempre m’en quedarà el record d’un dia en el que vaig poder gaudir de la conversa tranquil·la amb vells amics i coneguts al Vapor Badia on coincidirem en la condició comuna d’autors sabadellencs de llibres publicats l’any passat.


  • Dilluns 25 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“La victòria de Macron manté a ratlla la ultradreta” (El Periódico)
“Macron venç una extrema dreta que supera el 40%” (La Vanguardia)
“Macron s’imposa a Le Pen en una França fracturada” (El País)
“La teranyina de Pegasus” (El Punt Avui)
“Macron guanya, Europa respira” (Ara)

El resultat de les eleccions presidencials franceses ahir posen de nou damunt la taula una evidència que fa temps sabíem i que això no obstant no som capaços de revertir: l’escletxa creixent que es dona entre política/polítics i ciutadania conseqüència en gran part de la incapacitat del propi sistema per donar resposta a les moltes qüestions que preocupen a la ciutadania, més en els temps tan convulsos que estem vivint. I és en aquest context on la dreta extrema i els moviments antisistema hi troben el millor brou de cultiu.

  • Dimarts 26 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Un enviat de Pegasus va vendre un programa espia a la cúpula policial” (El Periódico)
“Andalusia obre el 19 de juny un altre cicle electoral” (La Vanguardia)
“El Rei decideix publicar el seu patrimoni: 2,5 milions” (El País)
“Suport en risc” (El Punt Avui)
“Elon Musk acorda comprar Twitter per 41.000 M€” (Ara)
“Sant Jordi, amor passat per aigua” (Diari de Sabadell)

Escoltava aquest matí ala SER Catalunya a Antoni Comín entrevistat per Josep Cuní en la seva condició de vicepresident del Consell per la República, hi he tingut la sensació de que el conseller estat de Salut de la Generalitat de Catalunya avui en l’exili, vivia en la distància en un món paral·lel poc proper al real. De fet Comín deu ser un dels polítics catalans que ha militat en més i diverses forces polítiques que ha anat abandonant a conveniència fins arribar a ser el número dos del Consell per la República que té escassament uns dos-cents mil afiliats, una organització que en una nova operació de màrqueting acaba d’anunciar la convocatòria d’un referèndum on-line a l’entorn de la conveniència o no d’uns Jocs Olímpics d’Hivern, obert a tota la ciutadania, siguin o no ‘apuntats’ al Consell de la República.

  • Dimecres 27 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“La ministra Robles a l’epicentre del cas Pegasus” (El Periódico)
“Brussel·les aprova el pla del govern espanyol per rebaixar el preu de la llum ” (La Vanguardia)
“La UE avala el pla espanyol per a rebaixar la llum a la meitat” (El País)
“No n’hi ha prou” (El Punt Avui)
“Acord amb la UE per abaratir la llum” (Ara)

Segon debat, ahir, sobre el riu Ripoll i el seu futur –amb el rerefons del projecte Surfcity—que comptà amb la participació de l’alcaldessa Marta Farrés. Una alcaldessa que com molt bé escriu avui el digital iSabadell “no s’acostuma a amagar” de res i així “aquest dimarts ha comparegut amb claredat per ratificar el posicionament municipal en relació al ‘possible projecte’ que vol convertir el solar del costat de la Bassa en una piscina d’onades artificials per fer surf. Dona per fet que l’impacte ambiental i a l’entorn de la zona esportiva de Sol i Padrís i el Ripoll és assumible”. Vist el què s’ha vist en les dues sessions i l’oportunitat que per Sabadell significa aquesta inversió, la piscina de surf serà un fet sempre i quan es respectin totes i cadascuna de les condicions que l’Ajuntament estudia i que imposarà als seus promotors.

  • Dijous 28 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Sánchez, a cara o creu” (El Periódico)
“El Govern central cedeix per salvar el pla anticrisi i el tramita com a llei” (La Vanguardia)
“Putin desafia a la UE amb un tall de4 gas que Brussel·les considera un ‘xantatge’” (El País)
“Tot s’hi val” (El Punt Avui)
“Aragonès demana la dimissió de Robles pel Catalangate” (Ara)
“Gran estrena de ‘Rigoletto’” (Diari de Sabadell)

“La flor que voreja el camí
només existeix
quan tu la veus:
el seu color és pur
reflex d’una mirada
—si la mires.”

Anit, a la Fundació Bosch i Cardellach, “Dia de l’autor” amb el poeta Toni Clapés com a convidat. Va ser una vetllada única, gairebé màgica, que ens va permetre acostar-nos una mica més a la personalitat i als fonaments de l’obra d’aquest poeta sabadellenc. A banda de la intervenció del poeta, hi ajudaren les del professor Jaume Aulet (que en va fer la glossa) i de l’actriu Montse Vellvehí (que en va llegir alguns poemes que foren il·lustrats amb comentaris del propi autor).

  • Divendres 29 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Govern i Esquerra intenten superar el cas Pegasus” (El Periódico)
“Sánchez salva amb Bildu el pla antcrisi entre avisos d’inestabilitat” (La Vanguardia)
“El PSOE salva el pla d’ajuts malgrat el rebuig de PP i ERC” (El País)
“Llicència per espiar” (El Punt Avui)
“Bildu salva el secret de mesures per la guerra malgrat el Catalangate” (Ara)

Algú haurà d’explicar quan correspongui el rerefons que nia en la votació s’ahir al Congrés de Diputats quant al pla anticrisi (decret llei pel qual s’estableixen les mesures per fer front a l’impacte de la guerra a Ucraïna), que el Govern d’Espanya va sotmetre a la consideració de la Cambra. I això de la mateixa manera que algú haurà d’explicar com és que el Catalangate a pres ara la dimensió que té quan l’afer es coneixia des de fa un mínim de dos anys, tal com denunciava el llavors president del Parlament de Catalunya Roger Torrent en el llibre Pegasus. L’estat que ens espia (març de 2021) de la qual n’és autor en el que s’explica  això: “7 de juliol de 2020. Dimarts. 11:53 h. Un correu entra a la bústia del gabinet del Parlament de Catalunya. El periodista que l’envia insinua que Roger Torrent, el President del Parlament, ha estat víctima de ciberespionatge. S’activa l’engranatge que destaparà tota una trama internacional de conspiració que no coneix fronteres.”

  • Dissabte 30 d’abril de 2022

Els titulars de la jornada:
“Més despesa en pensions i menys creixement” (El Periódico)
“El govern central admet que l’economia perd força i rebaixa les previsions” (La Vanguardia)
“La crisi d’Ucraïna ja provoca una frenada de l’economia” (El País)
“Lladres en sèrie” (El Punt Avui)
“Frenada econòmica” (Ara)
“Entre les ciutats de més renda” (Diari de Sabadell)

Acabem el mes d’abril curull de canvis en el temps meteorològic i ho faig recordant aquests versos d’Antonio Machado del seu poema Agua y sol:

“Son de abril las aguas mil.
Sopla el viento achubascado,
y entre nublado y nublado
hay trozos de cielo añil.”


Podeu veure també: