L’accident de la nit de Sant Joan al baixador de Castelldefels ha estat, malauradament, metàfora quant al nostre comportament com a persones i quant al paper que esperem dels mitjans de comunicació en ocasió d’uns fets excepcionals en els que les emocions del moment es van acabar imposant a la raó. Una raó que ens obliga a no oblidar mai que el risc zero no existeix i que la seguretat absoluta és una condició impossible d’assolir, si més no per la variable que significa el comportament del factor humà.
Fa una setmana escrivia aquí mateix sobre la deriva que es ve observant al ‘The Times’ quan ha de fer petites concessions al sensacionalisme. Un fet que em portava a concloure que quelcom devia estar passant en l’àmbit mediàtic britànic quan un periòdic de la tradició, rigor i seriositat del ‘The Times’ actuava d’aquesta manera. Els mitjans de comunicació, davant situacions excepcionals i tràgiques com la viscuda la revetlla de Sant Joan, es deixen portar per l’emoció dels fets; una circumstància, aquesta, que deriva cap a una informació sovint esbiaixada i cap a un espectacle mediàtic de titular fàcil. El resultat: a l’aire queden flotant força dubtes, especialment quant a les responsabilitats, personals o no, que poden haver contribuït al desencadenament d’uns fets amb unes conseqüències tant dramàtiques en aquest cas per les persones que els varen viure de prop, per les famílies de les víctimes i per una altra víctima involuntària gairebé oblidada de tothom: el maquinista que conduïa el comboi que va segar de cop la vida a tretze persones i en va ferir una desena més.
És dur dir-ho així, però en l’origen del malaurat i segur que evitable accident de la revetlla de Sant Joan al baixador de Castelldefels, hi ha la responsabilitat de cadascuna de les persones que van prendre lliurament una decisió que això no obstant vulnerava les prohibicions més explícites. I quan es fa ús de la llibertat personal –més quan en el seu exercici es vulneren regles–, correspon a les persones que fan ús d’aquesta llibertat assumir-ne les conseqüències que se’n puguin derivar. És humà i fins i tot comprensible que en uns fets tant tràgics com els de la revetlla de Sant Joan, es busquin altres responsables si més no per fer més digerible el dolor que comporta la pèrdua violenta de sers estimats. D’aquí, però, a traslladar la responsabilitat d’una decisió personal i/o col·lectiva a possibles mancances per l’actuació d’instàncies públiques i/o administratives hi va un abisme. Una cosa ben diferent és que a partir de l’accident, se’n analitzin les causes i si és possible, s’adoptin més mesures encaminades a evitar-ne la seva repetició.
Sigui com sigui hi ha un factor que no hem vist gens reflectit en els mitjans de comunicació i que és el que es deriva del concepte de la responsabilitat social compartida. És a dir, la responsabilitat que com a societat hem d’assumir davant circumstàncies com les que comentem, per haver errat en la generació d’una consciència cívica que es porti a exercir la nostra llibertat personal i/o col·lectiva amb plena responsabilitat. Deia el recentment desaparegut Nobel de Literatura, el lusità José Saramago, que l’educació correspon a la família mentre que la formació correspon a l’escola, a la societat. Ens costa d’acceptar que el nostre comportament estigui subjecte en tot moment a les més elementals normes de convivència i de civisme democràticament establertes i acceptades. Unes normes que, això sí, no ens falta temps d’exigir dels altres però que reinterpretem al nostre gust quan ens toca aplicar-les a nosaltres mateixos. Des d’aquest punt de vista els mitjans de comunicació han/hem perdut una nova oportunitat de posar la societat davant el mirall per veure’ns-hi reflectits. Amb tots els pros i també amb tots els contres.
Publicat a Diari de Sabadell, el 1r de juliol de 2010
Comparteixo la teva anàlisi sobre la responsabilitat personal i les conseqüències drmàtiques com en el cas de Castelldefels. Crec, tot i la crítica, que ets massa benèvol amb els mitjans de comunicació, especialment els audiovisuals, que massa sovint cauen en la informació espectacle com un recurs fàcil per atreure l’audiència o simplement encarreguen la feina a persones amb poca experiència professional, incapaces d’aplicar el rigor informatiu en situacions de tensió informativa. No estaria de més que des del col.lectiu periodístic hi haguessin mecanismes àgils i contundents per fer autocrítica.
Com en altres ocasions, no puc deixar de donar-te la raó. L’accident de Castelldefels ha estat una manifesta falta d’educació. Si la influència dels pares fos la que cal, segurament, els que travessaren la via no ho haurien fet com no ho van fer els que feien cua per passar pel pas subterrani o els que desconcertats per la gentada que hi havia en aquell moment a l’andana, estaven mirant com s’ho feien per sortir de l’estació.
Els cartells que informaven del pas soterrat potser que estiguessin tapats per la gentada i això desorientava. Però, els cartells que informaven que no es podia travessar les vies estaven a la vista de tothom i això ningú ho nega.
Els meus pares deien que abans, a les escoles, es donava una assignatura que en deien d’urbanitat. No es podria demanar que tornés a les aules? Moltes vegades el costum de fer les coses bé és més útil que no pas un possible càstig.
Una abraçada
Miquel
A Miquel de la Rosa:
Benvolgut, m’agrada el que exposes, però voldria afegir un aclariment. A les escoles, cada dia, cada hora, cada moment, cada situació, fem i ensenyem l’assignatura “d’urbanitat”, els nens/es ens escolten i ho processen… però, després, cal veure i saber com es condueix tot plegat, fora de l’escola, amb la familía, els amics, els veins, etc. La societat som tots, i els/les mestres ja no ens queda més espai per més conceptes i “assignatures”. T’ho asseguro, cada dia eduquem en valors, encara que les enquestes, al final ens deixen força malament… llàstima!
Malgrat això, seguirem amb tota la professionalitat que calgui, i sobretot estimant la quitxalla.
A reveure, gràcies per aquest espai, una abraçada.
Isabel
Un accident d’unes característiques tan esgarrifoses com aquest, que et fa posar la pell de gallina només assabentar-te’n, en el primer que penses és en l’acte incívic que han comès tota aquesta colla de gent. Dic gent perquè el tema incivisme no té edat, tant el comet una persona gran com el jovent. Aquesta vegada, els infortunats han sigut precisament gent que encara podien tenir molts anys de vida per davant.
Per molt que volem fer-nos-en càrrec, és inimaginable el dolor que han de sentir els seus familiars més pròxims com poden ser els seus pares, germans, avis i qualsevol persona unida íntimament amb qualsevol d’ells. Potser per més d’un, se’l hi haurà acabat la il•lusió de viure, i el pobre maquinista… quedarà marcat per sempre.
Ara, et donaré la meva opinió personal envers el comentari que fas i que diu: “A PARTIR DE L’ACCIDENT, se’n analitzin les causes i si es possible, S’ADOPTIN MÉS MESURES encaminades a EVITAR-NE LA SEVA REPETICIÓ”. En aquí, ara ja deixant apart el tema civisme, que considero inacceptable la reacció PASSIVA i general dels humans. És necessari haver de patir accidents tan greus com aquest, enlloc de pensar una mica més amb el cap i estudiar, buscar i intentar trobar possibles solucions a temes de risc i així no haver d’arribar a fer-ho igualment, sens haver de lamentar coses sense remei com el que ha passat?
Centrant-nos només en el cas de Castelldefels, crec que abans de pensar en deixar exclussivament el pas soterrani, una solució era també el tema del pont que la gent ja coneixia.
D’acord en què era un camí que s’utilitzava de forma inadequada i segons sembla no era pel servei propi dels viatgers en arribar a l’andana però, els viatgers hi estaven acostumats i si va ser tanta la gent que es va trobar amb la sorpresa que estava barrat, no creus que els responsables de la reforma, abans d’optar per deixar única i exclusivament el pas subterrani, hauria valgut la pena estudiar-ho millor i oferir les dues possibilitats? No m’estranyaria gens que ara “se’ls i encengui la bombeta” i pensin que quan s’acumula molta gent, sigui en circumstàncies de caire extraordinari, com ara aquest o simplement en un cas més normal com pot ser el de simples banyistes que han de creuar les vies d’una manera o d’una altra per poder arribar a la platja.
Aquesta solució “tan genial i claustrofòbica” d’obligar a tothom a passar pel túnel, tot i ser un camí curt no evita trobar-te en unes aglomeracions tals, que si existís l’altre pas, possiblement molts ni es plantejarien el fet de saltar de l’andana i sortir corrent cap a l’altra banda. Amb això no és que hi vulgui trobar una justificació pel que ha passat però sí una possible solució per evitar accidents irreversibles com aquest.
A Isabel
Benvolguda Isabel,
No vull ni he volgut pensar que els mestres no feu una tasca educadora. Us admiro i no m’agradaria que pensessis que feia una crítica cap aquest col•lectiu. Estic convençut que procureu que els nens i nenes a vostre càrrec tinguin una bona formació inclús a nivell d’urbanitat. Jo em referia a que no hi ha una assignatura que calgui aprovar. Que consti en el programa d’estudis.
També sóc del parer que el paper dels mestres és formar i el dels pares educar. Però seria tan bonic que hi hagués una comunió entre uns i altres, no formal, de debò.
M’agradaria estar equivocat i que això funcionés. Tinc una néta i un nét i no vull que passin per una situació com la de Castelldefels.
Jo faré el que pugui per part meva.